درباره آزمایشگاه محیط زیست و انرژی

درباره آزمایشگاه محیط زیست و انرژی

امروزه تامین انرژی از اساسی ترین پیش نیازهای توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورها به حساب می آید. در حالی که روش های تامین و تولید انرژی خود از عوامل تعیین کننده در آلوده نمودن محیط زیست می باشد، سرعت تهی شدن منابع تجدید ناپذیر و افزایش آلودگی ها به بحران های انرژی و محیط زیست در هزاره سوم مبدل شده اند.

چگونگی تولید و استفاده از حامل های انرژی در بخش های مختلف مصرف کننده، از عوامل موثر در ایجاد آلودگی محیط زیست در مقیاس محلی، منطقه ای و بین المللی می باشد. بیشترین آلایندگی صنایع تولید کننده و مصرف کننده انرژی در بخش آلایندگی هوا می باشد. که در این بین آلاینده های مختلفی همانند دی اکسید کربن، منوکسید کربن، ترکیبات گوگرد دار و اکسیدهای نیتروژن سهم بسزایی در آلایندگی اتمسفر را ایفا می کنند. علاوه بر آلوده نمودن هوا توسط این صنایع، منابع آب های سطحی و تا حدی منابع آب زیرزمینی نیز تحت تاثیر آن، به انواع مختلفی از آلاینده ها شامل فلزات سنگین، ترکیبات نیتروژن دار، ترکیبات فسفر دار و ... آلوده شده اند. راهکارهای اخیر در بخش انرژی به منظور کاهش آلایندگی منابع انرژی شامل پینج حرارتی و آب در صنایع، استفاده از فناوری های نوین تصفیه آب و هوا، جایگزین نمودن انرژی های تجدیدپذیر و استفاده از پساب ها در صنایع  بوده است.

لازم بذکر است که بحران های محیط زیستی به یک چالش جدی برای دولت ها تبدیل شده است به طوری که هزینه زیادی توسط آنها صرف احیای محیط زیست می شود. همچنین قوانین به مراتب سخت گیرانه تری نسبت به قبل در مورد حفظ محیط زیست به تصویب می رسد که به موجب آن سازمان ها و صنایع مختلف را ملزم به صرف هزینه بیشتری می کنند تا روند تخریب محیط زیست رو به کاهش نهد.

دانشکده های فنی و مهندسی همواره یکی از محیط های اکادمیک پیشرو در زمینه ارائه ایده های عملی در زمینه جلوگیری از انتشار آلاینده ها به هوا، آب و خاک، بهینه سازی مصرف انرژی و استفاده از انرژی ها تجدید پذیر بوده است. در این بین رشته مهندسی شیمی سهم بسزایی در طراحی فرآیندهای مختلف جهت کاهش آلایندگی آب و هوای خروجی از صنایع، پینج انرژی و آب در صنعت و  عملی نمودن استفاده از انرژی های تجدیدپذیر علی الخصوص استفاده از انرژی زیست توده را برخوردار می باشد. بنابراین آزمایشگاه "محیط زیست و انرژی" با سه هدف اولیه تصفیه آب و فاضلاب، کاهش آلاینده های اتمسفر و پالایشگاه زیستی (به منظور تولید محصولات مختلف و انرژی از بیومس مانند ریزجلبک ها) کار خود را در آزمایشگاه مرکزی دانشگاه آغاز خواهد نمود تا به مرور زمان و دریافت کمک های متعدد مالی و معنوی از سازمان ها و ارگان مختلف بتواند گستره کاری خود را در بخش محیط زیست و انرژی گسترش دهد، تا بتواند خدمات بیشتری را به صنایع و سازمان های موجود در استان خراسان شمالی عرضه کند.

استان خراسان شمالی به عنوان یکی از استان هایی است که به خصوص در 20 سال اخیر شاهد توسعه صنعتی بوده است و صنایع سنگین و کوچک متعددی در آن راه اندازی شده است. مانند تمامی صنایع، این صنایع نیز در صورت عدم رعایت استاندارهای زیست محیطی باعث تخریب محیط زیست منطقه مورد نظر می شود که قطعا این مورد با الگوهای توسعه پایدار به هیچ عنوان مطابقت ندارد. 

 

همکاران آزمایشگاه

دکتر حسین دلاوری امرئی (عضو هیاًت علمی گروه آموزشی مهندسی شیمی)

 

ورود به صفحه تجهیزات آزمایشگاهی آزمایشگاه مرکزی
ورود به صفحه تعرفه های خدمات آزمایشگاه مرکزی

 

اخبار و اطلاعیه ها